вторник, 1 май 2012 г.

Първи май - Ден на труда!

 ПЪРВИ МАЙ

Ден на труда и на международната работническа солидарност



Днес 1 май 2012 година честване Ден на труда и на международната работническа солидарност. Честит празник! Този празник се отбелязва ежегодно и е обявен за официален празник в България.
 Първото честване на празника е през 1886 година на 1 май в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка. В нея вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести полицаите в град Чикаго, САЩ, разпръскват протестиращите работници.
През 1889 година в Париж е проведен конгрес на Втория Интернационал, на който се призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.
През 1904 година  в Амстердам на Международната конференция на социалистите, призовават всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират  на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир. Конгресът също решава задължително всички пролетарски организации от всички страни, да спрат да работят на 1-ви май.
 През 1890 година в България се провежда първият опит Топографското дружество за честване на този празник. Но чак през 1939 година е обявен за официален празник. От 1945 година в Народна република България започва да чества празника ежегодно от комунистическата власт. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. След 1989 година, края на комунистическия режим в България 1-ви май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.
Този празник се чества и по цял свят, но на различни дати.
Алуминиеви парапети от БАРОС ВИЖЪН


Няма коментари:

Публикуване на коментар